+30 2842501490
  Δευ - Κυρ: 8:00 - 16:00

  Πρέβελη

  Η παραλία Πρέβελη, ή ο Φοίνικας όπως λέγεται επισήμως, βρίσκεται στη Νότια ακτή της Κρήτης, περίπου 40 χιλιόμετρα Νότια από το Ρέθυμνο. Είναι μια μοναδική αμμουδερή παραλία, πανέμορφη, με ένα μικρό δάσος από φοίνικες που την κάνουν να μοιάζει εξωτική. Στο σημείο αυτό, στην παραλία, βρίσκονται και οι εκβολές του ποταμού Κουρταλιώτη, ο οποίος έχει αρκετό νερό, ακόμα και το καλοκαίρι. Σχηματίζει μια μικρή λιμνοθάλασσα πριν χυθεί στη θάλασσα. Έτσι ο επισκέπτης που θα διαλέξει αυτήν την παραλία για μπάνιο, έχει την μοναδική ευκαιρία να κολυμπήσει είτε στα αλμυρά νερά της θάλασσας, είτε στα γλυκά της λιμνοθάλασσας και του ποταμού!

  Επίσης φανταστική εμπειρία για τον επισκέπτη είναι το να περπατήσει και να ανέβει τον ποταμό. Οι φοίνικες στις όχθες του ποταμού προσφέρουν πλούσια σκιά και το έδαφος είναι ομαλό και με άμμο. Κάποιες στιγμές θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι βρίσκεται σε μια αφρικανική όαση.

  Εξαιτίας αυτής της εικόνας που δίνει και του ασυνήθιστου περιβάλλοντος η παραλία είναι πολύ δημοφιλής προορισμός στους τουρίστες ακόμα από τη δεκαετία του 1970, όταν έρχονταν και κατασκήνωναν εδώ πολλοί χίππις που κατασκεύαζαν καλύβες με χόρτα και κλαριά από τους φοίνικες. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

  Επειδή η παραλία είναι ανοικτή προς τα Νότια επηρεάζεται από τους δυνατούς ανέμους.

  Ευτυχώς ο μικρός αυτός παράδεισος δεν είναι πολύ οργανωμένος. Μπορεί κάποιος να εξυπηρετηθεί για φαγητό και ποτό, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα να διανυκτερεύσει. Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν αρκετές ομπρέλες και ξαπλώστρες για τους λουομένους, αλλά επειδή η εικόνα αυτή κατέστρεφε την εξωτική εμφάνιση της παραλίας αποφασίστηκε να αποσυρθούν. Έτσι η εικόνα της αφρικάνικης όασης διατηρήθηκε αλώβητη, ελπίζουμε για αρκετό χρόνο ακόμα.

  Υπάρχουν δυο τρόποι για να φτάσει κανείς στη παραλία. Ο άνετος τρόπος και ο δύσκολος, για τους πιο γυμνασμένους. Εάν ακολουθήσετε τον εύκολο δρόμο, φτάνετε με κάποιο μέσο στον Πλακιά (λεωφορείο, ή αυτοκίνητο) και μετά με το καραβάκι το πρωί κάνετε την ημερήσια εκδρομή σας στη παραλία Πρέβελη. Το καραβάκι αναχωρεί περίπου στις 10 το πρωί και επιστρέφει γύρω στις 4 το απόγευμα. Θα φτάσετε φυσικά ξεκούραστοι στην πανέμορφη παραλία, αλλά θα έχετε χάσει την δυνατότητα να απολαύσετε το υπέροχο θέαμα από ψηλά κατεβαίνοντας με τα πόδια.

  Ο δύσκολος τώρα τρόπος είναι να οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας μέχρι τη Μονή Πρέβελη, να το αφήσετε εκεί στο χώρο του πάρκινγκ (υπάρχει σχετική σήμανση), περίπου 1.500 μέτρα από το Μοναστήρι και μετά με τα πόδια να ξεκινήσετε να κατεβαίνετε το μονοπάτι που έχει πολλά απότομα σκαλοπάτια που είναι και το δυσκολότερο τμήμα της διαδρομής. Θα περπατήσετε έτσι για περίπου μισή ώρα, αλλά φυσικά στην επιστροφή θα κάνετε περισσότερο (ανηφόρα, κούραση, μεσημέρι). Αν παρ' όλα αυτά προτιμήσετε να ακολουθήσετε τον «δύσκολο» δρόμο μην ξεχάσετε να έχετε νερό μαζί σας και φυσικά καπέλο, γιατί ο ήλιος της Κρήτης δεν χωρατεύει, ειδικά από τις 11.00 έως τις 4.00 το απόγευμα που είναι πραγματικά «καυτός». Αν και δυσκολότερος, αυτός ο τρόπος να φτάσετε στην παραλία θα σας ανταμείψει με μια μαγευτική θέα της παραλίας από ψηλά.

  Φωτογραφίες