+30 2842501490
  Δευ - Κυρ: 8:00 - 16:00

  Αγία Γαλήνη

  Η Αγία Γαλήνη έχει ιστορία χιλιετιών, όπως τα περισσότερα μέρη στην Κρήτη. Η Αγία Γαλήνη ήταν το ιστορικό λιμάνι της πόλης Σύβριτος, μιας Μινωικής πόλης που άκμασε κατά τους ύστερους Μινωικούς χρόνους στους πρόποδες του Ψηλορείτη, στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα χωριά Θρόνος και Αγία Φωτεινή.

  Η Αγία Γαλήνη στην αρχαιότητα ονομάζονταν Σουλία και εδώ υπήρχε ένας μεγάλος ναός αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη. Λίγα ευρήματα από την αρχαία πόλη βρέθηκαν κατά την εκσκαφή για την θεμελίωση νέων σπιτιών.

  Μπορεί το όνομα Σουλία να μην σας λέει τίποτα, ωστόσο έχει συνδεθεί με ένα πολύ γνωστό μύθο, την απόδραση του Δαίδαλου και του Ικαρου με τα κέρινα φτερά τους. Σύμφωνα με το μύθο ο Βασιλιάς Μίνωας είχε φυλακίσει τον Δαίδαλο και τον γιό του Ικαρο, αλλά αυτοί δραπέτευσαν, κατέφυγαν στην αρχαία Αγία Γαλήνη και από τον ψηλό βράχο που ορθώνεται δεξιά από το λιμάνι (ανατολικά), πέταξαν μακριά από την Κρήτη. Το μύθο αυτό θυμίζουν τα δυο αγάλματα του Ικαρου και του Δαίδαλου που έχουν στηθεί στην Αγία Γαλήνη.

  Η καταστροφή από τους Αραβες

  Η Σουλία σαν παραλιακή πόλη υπέφερε από τις επιδρομές των Αράβων πειρατών, που την κατέστρεψαν το 640 μ.Χ. Γνώρισε μια δεύτερη ακμή στα χρόνια των Ενετών και το λιμάνι της χρησιμοποιήθηκε για ανεφοδιασμό αρκετές φορές κατά τις επαναστάσεις εναντίων των Τούρκων, όπως και για την εξαγωγή λαδιού και άλλων προιόντων από τη Νότια Κρήτη. Ωστόσο δεν υπήρχε μόνιμη κατοίκηση στην Αγία Γαλήνη μέχρι το 1884 όταν κάτοικοι από τα γειτονικά χωριά Μέλαμπες και Σαχτούρια μετακινήθηκαν εδώ και έχτισαν το νέο χωριό.

  Η Αγία Γαλήνη σήμερα

  Η τουριστική ανάπτυξη ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 και σήμερα η Αγία Γαλήνη θεωρείται ένα από τα σημαντικά τουριστικά θέρετρα στη νότια Κρήτη.

  Βλέποντας την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, που αναμφισβήτητα θα συνέβαινε λόγω της ομορφιάς και της ιδιαιτερότητας του τοπίου, δεν μπορεί παρά να σκεφτεί κανείς πώς θα ήταν η Αγία Γαλήνη μερικά χρόνια πριν.

  Πώς θα ήταν αυτό το γλυκύτατο λιμανάκι χωρίς τις πολλές τουριστικές πινακίδες, χωρίς τα πολλά τουριστικά εστιατόρια και ταβέρνες που μπορεί να προσελκύουν τους τουρίστες αλλά είναι σίγουρα ένα κομμάτι που δεν ταιριάζει με την αισθητική του τοπίου.

  Φωτογραφίες